O medu

jarní květový med a jarní pastový med

Abychom Vám mohli garantovat vysokou kvalitu, prodáváme pouze to, co nám poskytla naše včelstva.

Med z našich lokalit je směs květových medů zlatavé barvy a výborné chuti. Včely sbírají převážně na květech třešní, na jarních loukách a polích, akátech a lípách.

Jednodruhové a medovicové medy nemáme. Prodáváme také pastový med.

 

Pastový med

Pastový med též označovaný jako pastovaný, nebo šlehaný.

Pastování medu probíhá mechanickým působením při krystalizaci (několikeré promíchání) čímž se vytvářejí v medu velmi jemné krystalky a zamezí se tím vzniku pevného zkrystalizovaného medu. Takovýto pastový med již neztuhne – neteče  z chleba, je oblíbený u dětí – konzistencí je podobný nutele. Pastování medu se provádí citlivě s ohledem na surovinu, do medu se nic nepřidává složení a obsah látek v medu se tak nijak nemění a zachovává si svou kvalitu jako med nepastovaný. Pastový med je u našich zákazníků čím dál tím víc oblíbený.

 

Krystalizace medu

Krystalizace medu (nesprávně nazývaná zcukernatění) je jev zcela přirozený. Med nijak neznehodnocuje a  je známkou toho, že med včelař neošidil, ani s ním chybně nenakládal.

Med, který nekrystalizuje ( vyjma medu akátového) byl s největší pravděpodobností nešetrně zahřátý na teplotu vyšší než 50 °C, čímž mohlo dojít k rozpadu mnoha cenných látek a tím částečně znehodnocen.

 

Ztekucení zkrystalizovaného medu aneb jak správně rozehřát med

Zkrystalizovaný med je možné šetrně ztekutit tak, že nádobu s medem pomalu zahřejeme ve vodní lázni na teplotu 45°C. Je třeba počítat s tím, že med dříve či později znovu zkrystalizuje.

Při ohřevu medu na vyšší teplotu dochází ke zničení některých přirozených součástí medu, např. enzymů.

 

Skladování medu

Správným skladováním vydrží med i roky bez ztráty na kvalitě.

Med je hydroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto jej musíme skladovat uzavřený v suchém prostředí, ideálně na tmavém místě. Jako obal používáme nejčastěji sklenice s víčkem, které dobře těsní. Teplotu je vhodné udržovat pod 18 stupňů.